Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ο ασθενής από μόνος του δεν μπορεί να διαγνώσει εάν όντως πάσχει από στυτική δυσλειτουργία ή αν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση. Ο ειδικός ανδρολόγος, εξετάζοντας κάθε πιθανό αίτιο μπορεί να κάνει την ορθή διάγνωση, η οποία θα οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία.

 

Γνωρίζοντας το Ιστορικό του Ασθενούς για τη Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ο θεράπων γιατρός οφείλει να κάνει λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει καλύτερα τα αίτια του προβλήματος. Επομένως, ο ασθενής θα πρέπει να προσφέρει πληροφορίες για τυχόν παθήσεις που μπορεί να έχει, για φάρμακα που μπορεί να του έχουν χορηγηθεί ή για χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί. Πιθανά παλαιότερα τραύματα πρέπει επίσης να αναφερθούν.

Επιπλέον, ο γιατρός θα ζητήσει ιστορικό για πιθανές ουρολοιμώξεις ή προστατίτιδες που μπορεί ο ασθενής να είχε στο παρελθόν. Φυσικά, παθήσεις σχετικές με τους όρχεις ή το πέος πρέπει να αναφέρονται σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, ο γιατρός οφείλει να ζητήσει πληροφορίες από τον ασθενή σχετικά με τον χρόνο έναρξης του προβλήματος, την παρουσία ή όχι πρόωρης εκσπερμάτισης καθώς και πιθανές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί έως σήμερα.

 

Οι Κλινικές Εξετάσεις

Κατά την επίσκεψη του ασθενούς, για την σωστή διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίας, απαιτούνται κάποιες κλινικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν κλινική εξέταση του πέους και των όρχεων καθώς και του προστάτη αδένα. Η εξέταση πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί με μια αναλυτική νευρολογική εξέταση, καθώς και με γενική επισκόπηση του ατόμου με σκοπό να εντοπιστούν συνοδές παθήσεις, όπως γυναικομαστία, εξόφθαλμο και ακρομεγαλία.

Οι Εργαστηριακές Εξετάσεις

Οι εργαστηριακές εξετάσεις ξεκινούν με τις βασικές, που είναι μια γενική ούρων και το σάκχαρο του αίματος. Στην ίδια εξέταση, θα παρθούν δείγματα για τεστοστερόνη ορού, SHBG, προλακτίνη, κρεατινίνη, Τ3, Τ4, TSH και τριγλυκερίδια. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για την ολοκληρωμένη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε επιπλέον εξέταση για διερεύνηση νυκτερινών στύσεων, ένα έγχρωμο Doppler των αρτηριών του πέους και φαρμακο-σηραγγογραφία.

Στυτική Δυσλειτουργία και Καρδιολογικές Παθήσεις

Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι καρδιολογικές παθήσεις μπορούν να επιφέρουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έπεται ή να είναι μια προγενέστερη κατάσταση ασθενούς με καρδιολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος του ασθενούς για συνοδά καρδιακά νοσήματα.

Συμπερασματικά, για τη διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίας απαιτείται εμπειρία αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις, αφού πολλές φορές τα αίτια είναι μεικτά.

 

 

Δείτε επίσης