Τι είναι τα χλαμύδια;

Η λοίμωξη από χλαμύδια αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) το οποίο προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς συντρόφους και τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα ειδικά στα πρώτα στάδια.

Πως μεταδίδονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια μεταδίδονται με κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης (κολπικό, πρωκτικό και στοματικό έρωτα) καθώς και με τα χέρια μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα. Η ύπαρξη λοίμωξης από χλαμύδια προκαλεί την εμφάνιση βακτηρίων στον τράχηλο, την ουρήθρα, τον κόλπο και το ορθό ενός μολυσμένου ατόμου. Επίσης τα βακτήρια μπορεί να “ζουν” στον λαιμό.

Επιπλέον η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από μια μολυσμένη μητέρα στο μωρό της μέσω του κολπικού καναλιού κατά τη στιγμή της γέννησης.

Ένα συχνό φαινόμενο με τα χλαμύδια είναι η επαναλαμβανόμενη μόλυνση ενός ατόμου το οποίο έχει ήδη υποβληθεί σε θεραπεία για χλαμύδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές η νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων, όπως είναι η στειρότητα ή ο πρόωρος τοκετός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες επιπλοκές όπως είναι οι οφθαλμικές βλάβες και η πνευμονία στο νεογέννητο.

Παρόλα αυτά, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, εμφανίζονται μετά από 1 έως 3 βδομάδες μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Στις γυναίκες η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα στο 70-80% των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωσή τους. Προκαλεί τραχηλίτιδα η οποία επεκτείνεται συνήθως στις σάλπιγγες και τα άλλα γεννητικά όργανα.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες με χλαμύδια είναι:

 • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
 • Αίσθημα καψίματος στην ουρήθρα
 • Σταγόνες αίματος εκτός περιόδου
 • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση
 • Ναυτία
 • Πυρετός

Συμπτώματα στους άντρες

Τα χλαμύδια μολύνουν την επιδερμίδα και την ουρήθρα στους άντρες και παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Πονόλαιμο
 • Φαγούρα και αίσθημα καψίματος γύρω από το έξω στόμιο της ουρήθρας ή στη βάλανο
 • Πόνο και πρήξιμο στους όρχεις
 • Πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση

Σε περίπτωση μετάδοσης στον πρωκτό στους άντρες αλλά και στις γυναίκες, μπορεί να προκληθεί κνησμός και  άλγος στον πρωκτό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Σε περίπτωση που η μόλυνση από χλαμύδια δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση, μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άντρα, καθώς και τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα στη γυναίκα, με κίνδυνο ακόμα και υπογονιμότητας.

Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών μπορεί να προκληθούν φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου, που αν η θεραπεία τους δεν είναι άμεση μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση στους άντρες γίνεται με τη λήψη υλικού από τις εκκρίσεις της ουρήθρας ή με καλλιέργεια σπέρματος. Αντίστοιχα, στις γυναίκες γίνεται  με τη λήψη τραχηλικού ή ουρηθρικού δείγματος, με τη μέθοδο της καλλιέργειας το οποίο εξετάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνει διάγνωση για την τυχόν ύπαρξη και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων γιατί μπορεί η μόλυνση από χλαμύδια να συνυπάρχει με γονόρροια ή σύφιλη.

Πώς αντιμετωπίζονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία η οποία χορηγείται ως εφάπαξ δόση ή σε βάθος ημερών. Η θεραπεία πρέπει να δίνεται και στους δύο συντρόφους συγχρόνως.

Επιπλέον είναι απαραίτητη η αποχή από το σεξ μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Μετά τη λοίμωξη δεν αναπτύσσεται ανοσία με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα ένα άτομο να προσβληθεί ξανά από χλαμύδια.

Πρόληψη

Είτε υπάρχουν συμπτώματα είτε όχι, όλα τα άτομα που είναι δραστήρια σεξουαλικώς θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο κάθε χρόνο, ώστε να γίνει η διάγνωση εγκαίρως. Η συχνή εξέταση για χλαμύδια επιβάλλεται στις εγκύους και άτομα που εναλλάσσουν συχνά συντρόφους.

Σημαντικότερο μέσο πρόληψης για τη μόλυνση από χλαμύδια είναι η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης όλων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων έως και 65%.

 

Για την έγκαιρη διάγνωση της μόλυνσης από χλαμύδια, καλό είναι να εξετάζεστε τακτικά. Ο χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος Δρ. Αλέξανδρος Λέκας, έχει την εμπειρία και την εξειδίκευση να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τη μόλυνση από χλαμύδια και τις κατάλληλες θεραπείες. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για μια ολοκληρωμένη εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.