Τι είναι η Υπερκεράτωση Horn;

Η υπερκεράτωση Horn ή δερματικό κέρας πέους αποτελεί μια σπάνια νόσο η οποία εμφανίζεται λόγω προϋπάρχουσας δερματικής βλάβης, όπως είναι μία κάκωση ή εκδορές. Χαρακτηρίζεται από κερατινοποίηση του επιθηλίου και σχηματισμό προσεκβολών ή επαρμάτων έλκους.

Αποτελεί στην ουσία προεξέχουσα μάζα κερατίνης λόγω συνοχής κερατινιποιημένου υλικού. Θυμίζει κέρατο ζώου από όπου και πήρε το όνομά της.

Η αλλοίωση αυτή του δέρματος εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο μετά από χρόνιο ερεθισμό. Η θεραπεία της μπορεί να ποικίλει. Η διάγνωση της είναι σημαντική για τον αποκλεισμό καρκινώματος.

 

Υπερκεράτωση Horn – Αίτια Εμφάνισης

Τα αίτια εμφάνισης και ανάπτυξης του κέρατος δεν είναι πλήρως σαφή. Πολλοί παράγοντες οφείλονται για τη δημιουργία του όπως μετά από χειρουργικό τραύμα, χρόνιο ερεθισμό, φίμωση, ακτινοθεραπεία ή κακοήθεια.

Η περιτομή στους ενήλικες φαίνεται να προηγείται του σχηματισμού κέρατος σε περίοδο που κυμαίνεται από δύο εβδομάδες έως ένα έτος.

Το μέγεθός του μπορεί να ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως εκατοστά. Έχει κερατινοειδές, λευκό ή κιτρινωπό χρώμα. Η θεραπεία του βασίζεται στα αίτια της παθολογίας του.

Επιπλέον αίτιο εμφάνισης μπορεί να αποτελεί ο ιός HPV (ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων) και πιο συγκεκριμένα τα στελέχη 16 και 18.

 

 

Υπερκεράτωση Horn – Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση και η βιοψία της βλάωης έχει ως σκοπό την ιστολογική ταυτοποίηση αλλά και τον αποκλεισμό πιθανής κακοήθειας. Η διάγνωση θα προσφέρει στον ανδρολόγο – ουρολόγο τα κατάλληλα στοιχεία για την επικείμενη θεραπεία.

 

Υπερκεράτωση Horn – Θεραπεία

Η θεραπεία της υπερκεράτωσης Horn βασίζεται στα αποτελέσματα της διάγνωσης

Αν το κέρας είναι καλόηθες, τότε προτείνεται η εκτομή του κέρατος.

Αν το κέρας είναι κακόηθες( δηλαδή δείξει καρκινικά κύτταρα) συνίσταται η μερική ή ολική πεεκτομή.

Η αντιμετώπιση της νόσου πραγματοποιείται λόγω παραμόρφωσης του πέους και δυσκολίας κατά τη σεξουαλική επαφή.

Άλλοι μέθοδοι θεραπείας είναι οι ακόλουθοι:

  • χειρουργική αφαίρεση της βλάβης
  • καυτηριασμός
  • ηλεκτροχειρουργική εκτομή
  • laser
  • κρυοχειρουργική θεραπεία
  • Laser C02

Η θεραπεία με laser αφήνει λιγότερες ουλές και προσφέρει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

 

Υπερκεράτωση Horn – Παράγοντες Κινδύνου

Η υπερκεράτωση Horn εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τους Lowe και Mc Cullogh μπορεί να είναι καλοήθης σε 42-56% των περιπτώσεων, προκαρκινική βλάβη σε 22-37% και κακοήθης σε 20-22% των περιπτώσεων.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Αλέξανδρο Λέκα προκειμένου να σας βοηθήσει με το πρόβλημά σας δίνοντάς σας την κατάλληλη λύση.