Πρόωρη εκσπερμάτιση – Αίτια

Η πρόωρη εκσπερμάτιση, σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, αποτελεί τη συχνότερη μορφή σεξουαλικής διαταραχής στον άνδρα με ποσοστά που κυμαίνονται από 20-30%, με τους Ισπανόφωνους, τους Άραβες αλλά και τους αντιπροσώπους της μαύρης φυλής να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.ekspermatisi-aitia

Σύμφωνα με την International Society of Sexual Medicine (ISSM), «πρόωρη εκσπερμάτιση καλείται η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή εντός δύο λεπτών από την κολπική διείσδυση και συνοδεύεται από αδυναμία καθυστέρησής της σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις αλλά και από αρνητικά συναισθήματα όπως δυσφορία, ενόχληση, αποτυχία ή/και ενοχή».

Αν και αρκετά συχνή, είναι γεγονός ότι τα ακριβή αίτια που την προκαλούν δεν είναι ακόμη γνωστά στην επιστημονική κοινότητα.

Έχουν ενοχοποιηθεί βιολογικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως:

1. η υπερευαισθησία του πέους και ειδικότερα της βαλάνου

2. οι φλεγμονές του προστάτη αδένα

3. η γενετική προδιάθεση

4. η παχυσαρκία

5. το άγχος και

6. οι τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει όμως και ο ψυχισμός του άνδρα. Έτσι, ορισμένοι άνδρες οι οποίοι παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση πολλές φορές χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια με αποτέλεσμα να προτιμούν να κρύβονται και να ενοχοποιούν τους εαυτούς τους και έτσι τελικά να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αποστροφή από τη σεξουαλική πράξη.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής, όταν παρουσιάζεται από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα και ως δευτεροπαθής, όταν εμφανιστεί σε κάποιο χρόνο. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς (ιατρικό και σεξουαλικό), στη φυσική εξέταση αλλά και στο ψυχολογικό profil του άνδρα τα οποία και εκτιμώνται με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν επιδρά αρνητικά μόνο στον άνδρα αλλά και στη σύντροφο, αφού αυτή όχι μόνο δεν ικανοποιείται ερωτικά αλλά πολλές φορές θεωρεί ότι ο σύντροφός της τη θέλει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα και να οδηγήσουν ακόμα και σε στυτική δυσλειτουργία τον άνδρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα στυτικής δυσλειτουργίας ή/και η στυτική δυσλειτουργία να συνοδεύεται από πρώιμη εκσπερμάτιση, γεγονότα που διευρύνουν το φαύλο κύκλο και φυσικά διογκώνουν το πρόβλημα. Έτσι αφού το αυτό συζητηθεί και με τους δύο και αφού διαπιστωθεί αν συνυπάρχουν οργανικά ή μη αίτια, επιλέγεται η θεραπευτική τακτική.

 

Δείτε επίσης