Τί είναι η ουρολοίμωξη;

Με την ονομασία ουρολοίμωξη αναφερόμαστε στην αρκετά συχνή πάθηση κατά την οποία προκαλείται λοίμωξη (μόλυνση) στο ουροποιητικό σύστημα. Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος όπως κύστη, νεφρό , ουρήθρα κτλ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εμφάνιση ουρολοίμωξης γίνεται αντιληπτή ξαφνικά (οξεία), ενώ υπάρχουν ασθενείς στους οποίους επανεμφανίζεται πολλές φορές κατά της ζωής τους (χρόνια).

Ποια είναι τα αίτια της ουρολοίμωξης;

Η αιτία πρόκλησης της συγκεκριμένης λοίμωξης έγκειται στην εισαγωγή βακτηρίων από την ουρήθρα που μετακινούνται και φτάνουν στην ουροδόχο κύστη. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα μας αφαιρεί τα εισερχόμενα βακτήρια αποβάλλοντάς τα κατά τη διαδικασία της ούρησης. Παρόλα αυτά, ορισμένα βακτήρια πολλές φορές προσκολλιούνται στους τοίχους της ουροδόχου κύστες και πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Η έντονη αυτή αύξηση του αριθμού των βακτηρίων υπερβαίνει τη δυνατότητα του οργανισμού να τα αντιμετωπίσει έγκαιρα και καταλήγει στην εμφάνιση της ουρολοίμωξης.

Ποιους αφορά η πάθηση;

Η συγκεκριμένη ασθένεια αφορά κάθε έναν από εμάς. Άξιο αναφοράς όμως είναι το γεγονός πως στις γυναίκες η εν λόγω πάθηση χαρακτηρίζεται από υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης. Ο λόγος αφορά το γεγονός πως η ουρήθρα του γυναικείου φύλου είναι πολύ μικρή σε μήκος και το εξωτερικό άνοιγμά της δεν είναι μακριά από τον πρωκτό. Ως συνέπεια, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν με ευκολία ανάμεσα στις δύο περιοχές. Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της πάθησης είναι:

 • Προχωρημένη ηλικία
 • Μη επαρκής κατανάλωση υγρών
 • Στένωση ουρήθρας
 • Απόφραξη ουροποιητικού συστήματος
 • Κατακράτηση ούρων

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκάστοτε ασθενή. Άμεση είναι η παρατήρηση αλλαγών και ενδείξεων κατά την ούρηση.  Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή «κάψιμο» κατά την ούρηση
 • Πυκνά ή αιματηρά ούρα
 • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
 • Αναγκαιότητα διαρκής ούρησης

Πως αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη;

Φαρμακευτική Αγωγή

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση αφορά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα βακτήρια με τη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και του «καψίματος».

Θεραπεία στο σπίτι

Σε συνθήκες ουρολοίμωξης η διαρκής και αυξημένη κατανάλωση υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των μολυσματικών ουσιών από το σύστημά μας. Όπως είναι φυσικό, το νερό είναι η καλύτερη λύση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη ουρολοίμωξης;

Υπάρχουν ορισμένες ενέργειες και πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης. Αυτές είναι:

 • Καταναλώστε 8-12 ποτήρια νερού ημερησίως
 • Να ουρείτε όσο συχνά έχετε την ανάγκη
 • Να ουρείτε πριν αλλά και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα

Τι συστήνεται;

Εάν παρατηρείτε τις προαναφερόμενες ενδείξεις σε εσάς μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Χειρουργό Ανδρολόγο Ουρολόγο Δρ. Αλέξανδρο Λέκα για μία πρώτη κλινική εξέταση και ένα αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας.