Πρόωρη εκσπερμάτιση – Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου αρχίζει με οδηγίες για πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιχνιδιών, στοχεύοντας, όσο αυτό είναι εφικτό, στον εγκεφαλικό έλεγχο του άνδρα που μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτισή του όσο χρόνο το επιθυμεί ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του.Συνήθως με αυτή την τακτική επιτυγχάνεται αποτέλεσμα το οποίο δυστυχώς είναι παροδικό.ekspermatisi-therapeia

Επόμενη θεραπευτική επιλογή αποτελούν οι αλοιφές με αναισθητικό. Η χρήση τους γίνεται με τοποθέτηση μικρής ποσότητας της κρέμα στη βάλανο και επάλειψη αυτής 20-30 min πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Η κρέμα προκαλεί μείωση της αισθητικότητας στη βάλανο, όπου υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις και συνεπώς οδηγεί σε μειωμένη ευερεθιστότητα και ως εκ τούτου μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την εκσπερμάτιση. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς αναφέρουν σημαντική βελτίωση του προβλήματος και επιλέγουν αυτή την τακτική.

Αν και εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό με τα παραπάνω τότε επιλέγεται η χρήση των αναστολέων της σεροτονίνης αφού είναι αποδεδειγμένο ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την εκσπερμάτιση. Τα φάρμακα αυτά δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σκοπό έχουν να «αναστείλουν» τη λειτουργία κάποιων εγκεφαλικών κέντρων και να παρατείνουν το χρονικό διάστημα της εκσπερμάτισης.

Η δράση τους αρχίζει λίγες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας και είναι πιο εμφανής μία με δύο εβδομάδες μετά. Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της τακτικής είναι ότι από τη μια τα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, δεν είναι άμοιρα επιπλοκών και από την άλλη ότι μόλις διακοπεί η αγωγή ο ασθενής επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάσταση.

Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι λύνεται με ένα νέο σκεύασμα το οποίο κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό και περιέχει τη δραστική ουσία «νταποξετίνη».

Η ουσία αυτή είναι ένας υπερεκλεκτικός αναστολέας της σεροτονίνης και σε αντίθεση με τα παραπάνω φάρμακα, χορηγείται λίγες ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή και δρα χωρίς να απαιτείται η καθημερινή της χορήγηση.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από μεγάλες σειρές δείχνουν ότι πρόκειται για ασφαλέστατο φάρμακο με πολύ καλά αποτελέσματα, χωρίς τις επιπλοκές από τη χρόνια λήψη του. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στη θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί και αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης με τη λογική ότι βελτιώνοντας τη στύση σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να διορθωθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση, όπως επίσης και α-αναστολείς.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η θεραπεία θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της την ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση του ασθενούς αφού χωρίς αυτή είναι βέβαιη η αποτυχία.

Σημειώνεται ότι η πάθηση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του άνδρα και της συντρόφου και μόνο αυτοί οι δύο μαζί αλλά και με τη βοήθεια του ανδρολόγου και του ψυχολόγου θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Δείτε επίσης