Οι δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις του πέους εμφανίζονται με τη μορφή εξογκωμάτων, ελκών, εξανθημάτων, φυσαλίδων ή αλλοιώσεων. Επηρεάζουν την υγεία του άνδρα, ενώ συχνά αποτελούν σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους είναι σημαντική για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων. Η επίσκεψη σε εξειδικευμένο Ανδρολόγο – Ουρολόγο κρίνεται απαραίτητη.

Διαβάστε αναλυτικά για τις συχνότερες δερματικές παθήσεις παρακάτω.

Μυκητίαση

Η μηκητίαση οφείλεται κυρίως στον μύκητα candida albicans. Εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών και υγρών αλλοιώσεων.

 

Δερματοφυτίαση

Τα δερματόφυτα είναι μύκητες που προσβάλλουν το δέρμα. Η δερματοφυτίαση εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρού εξανθήματος. Χαρακτηρίζεται από κνησμό και φυσαλίδες και απαιτεί θεραπεία ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.

 

Βαλανίτιδα και Βαλανοποσθίτιδα

Είναι φλεγμονές της βαλάνου (άκρου του πέους). Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία και κυρίως σε άνδρες χωρίς περιτομή. Χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα, ερεθισμό, πρήξιμο και πόνο. Τα αίτια εμφάνισής τους ποικίλουν από μύκητες, βακτηριακές ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις έως ερεθισμό του δέρματος.

 

Μολυσματική τέρμινθος

Αποτελεί δερματική πάθηση που προσβάλλει σεξουαλικώς ενεργά άτομα και άτομα και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών ανώδυνων εξογκωμάτων τα οποία συχνά υποχωρούν από μόνα τους. Μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής ή μέσω της επαφής με μολυσμένο αντικείμενο.

 

Παράσιτα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι φθείρες του σώματος και του εφηβαίου και η ψώρα. Εμφανίζονται με τη μορφή εξανθήματος και κνησμού.

 

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εμφανίζεται με τη μορφή επώδυνου ανοιχτού έλκους και φυσαλίδων. Συνοδεύεται από εκκρίσεις των ελκών.

 

Σύφιλη

Αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ξεκινάει ως ανώδυνο ανοιχτό έλκος και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα με τη μορφή εξανθήματος. Συχνά παρουσιάζει πυρετό, κόπωση και πρησμένους λεμφαδένες.

 

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν αποτέλεσμα του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική ή δερματική επαφή. Πρόκειται για μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται μεμονωμένα ή ομαδοποιημένα. Το σχήμα και το μέγεθός τους διαφέρει. Το χρώμα τους μπορεί να είναι σαν του δέρματος έως και λευκό.

 

Αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ψωρίαση ή ο ομαλός λειχήνας δημιουργούν χαρακτηριστικές πλάκες. Στο σημείο αυτό παρατηρείται συχνά κνησμός, ενώ είναι πιθανό οι πλάκες να σπάσουν και να προκληθεί αιμορραγία.

 

Δερματίτιδες και αλλεργίες

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα εξής:

 • Έκζεμα
 • Δερματίτιδα
 • Κνίδωση
 • Ψώρα
 • Σπίλοι κ.ά.

Τα συμπτώματα της κάθε περίπτωσης διαφέρουν ανάλογα με την αιτία εμφάνισής τους. Τα εξανθήματα αποτελούν συχνά αποτέλεσμα αλλεργική αντίδρασης. Ωστόσο, η επίσκεψη σε ειδικό ανδρολόγο είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση. Η διάγνωση περιλαμβάνει δερματική βιοψία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνίστανται και εξετάσεις αίματος.

 

Λευκοπλακία

Η πάθηση εκδηλώνεται μέσα από μονήρεις ή πολλαπλές λευκές πλάκες. Χαρακτηρίζεται από οίδημα του δέρματος και λεμφοκυτταρική διήθηση. Η θεραπεία της αφορά σε περιτομή και σε χειρουργικό καθαρισμό.

 

Υπερκεράτωση του Horn

Αποτελεί μια σπάνια νόσο η οποία εμφανίζεται σε ήδη προϋπάρχουσες δερματικές βλάβες. Χαρακτηρίζεται από υπερανάπτυξη και κερατινοποίηση του επιθηλίου με σχηματισμό μεμονωμένων προσεκβολών ή επαρμάτων. Η θεραπεία της αφορά σε χειρουργική αφαίρεση της πλάκας.

 

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του πέους;

Οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία του πέους είναι οι εξής:

 • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
 • Φίμωση
 • Καρδιοπάθεια
 • Διαβήτης
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Ψυχικά νοσήματα
 • Νευρολογικές παθήσεις
 • Ηλικία
 • Τραυματισμός

 

Κατάλληλη Θεραπεία Δερματολογικών Παθήσεων Πέους

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο εμφάνισης και τον τύπο της πάθησης. Το θεραπευτικό πλάνο συνήθως περιλαμβάνει κρέμες και αλοιφές. Πριν την πραγματοποίηση της διάγνωσης, ο ανδρολόγος – ουρολόγος είναι πιθανόν να σας χορηγήσει μια κρέμα κορτιζόνης ή ένα σπρέι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η πρόληψη είναι σημαντική για την αποφυγή εκδήλωσης δερματικών και άλλων παθήσεων. Το πιο βασικό κομμάτι της πρόληψης αποτελεί η ασφάλεια κατά τη σεξουαλική επαφή.